מיחזור פסולת אלקטרונית הוא תהליך של הפקת חומרים יקרי ערך לאחר גריסה של הפסולת האלקטרונית לחתיכות זעירות שניתן לעשות בהן שימוש חוזר במכשיר חשמלי חדש. עם זאת, מספר אתגרים נוכחיים מונעים מתעשיית המחזור האלקטרוני להתרחב. במאמר זה, אנו חוקרים כיצד מתבצע מיחזור פסולת אלקטרונית ומדוע עלינו להתמקד בהגדלת המיחזור והקטנת כמות הפסולת בעולם.
פסולת אלקטרונית מתייחסת למכשירים חשמליים שנזרקו. מדי שנה נוצרים כ-50 עד 60 מיליון טונות של פסולת אלקטרונית, שווה ערך ל-2-3% בלבד מהפסולת השנתית העולמית. עם זאת, הנזק שכמות הפסולת הזו גורמת לבריאותנו ולסביבה עשויה לעלות על כוח ההרס של כל שאר הפסולת גם יחד. מכיוון שהפסולת האלקטרונית מכילה חומרים רעילים, כגון עופרת, קדמיום ובריליום, ברגע שהיא נחשפה לקרינת UV חזקה או קורוזיה מכל סיבה פיזית או כימית אחרת, חומרים רעילים עלולים להשתחרר לאטמוספירה, לחדור לאדמה, וכן זרימה לתוך מקווי המים הסמוכים, ומשפיעה על בריאות הציבור.
דבר זה לבדו אמור לגרום לאנשים לא לזרוק פסולת אלקטרונית לפחי אשפה, עליך לבדוק אם ארגונים ממשלתיים או פרטיים כלשהם מציעים שירותים, כמו לדוגמה חברת משה גלאם, לאיסוף פסולת אלקטרונית מהבתים שלך. זה כולל מכשירים אלקטרוניים גדולים כגון מזגנים, מקררים וטלוויזיות. לעתים קרובות, ארגונים או חברות אלה מבטיחים שהחלקים היקרים של הפסולת האלקטרונית שלך מופקים לשימושים חוזרים, וחומרים מזיקים מופרדים לפני השלכת השאר למזבלות.
למיחזור פסולת אלקטרונית יש כל מיני יתרונות בנוסף להגנה על בריאות האדם והסביבה. רוב החומרים המרכיבים את המחשבים והסמארטפונים שלנו נגזרים ממינרלים שאינם מתחדשים. מיחזור חומרים אלו יכול למנוע את הירידה באספקת מוצרי הצריכה שהופכים בלתי נמנעים בחיינו עד לגילוי תחליפים. למרות שבמקרים מסוימים, המשאבים הלא מתחדשים אינם בהכרח נדירים, למיחזור של מינרלים שאינם מתחדשים אך נפוצים עדיין יש יתרונות כלכליים.
כמו לדוגמא, מחירו של הליתיום, מינרל שאינו מתחדש אך נפוץ יחסית, שכמעט ניתן למצוא בכל מקום, גדל. ליתיום נמצא בשימוש נרחב במספר תעשיות אך ידוע בעיקר בחשיבותו בייצור סוללות נטענות לכלי רכב חשמליים. תשומת הלב הציבורית המוגברת על כלי רכב חשמליים כדרך להפחתת תחבורה גרמה לביקוש לליתיום לזנק. עם זאת, השוק לא הצליח לעמוד בקצב הזינוק הפתאומי הזה בביקוש, מה שגרם לליתיום להיות מחסור – לא מחסור אלא מהקצב האיטי של מיצוי ועידון. מיחזור סוללות ליתיום-יון יספק אספקה נוספת של ליתיום לשוק, ויאפשר לעסקים לייצר סוללות וכלי רכב חשמליים ידידותיים ללקוח וגם ידידותיים לסביבה במחיר נמוך יותר.
כיצד מתבצע מיחזור פסולת אלקטרונית?
מיחזור פסולת אלקטרונית הוא הרבה יותר מסובך ממחזור פסולת רגילה. בדרך כלל, השלב הראשון בתהליך המיחזור הוא מיון ידני. לאחר איסוף הפסולת האלקטרונית ומועבר למתקני המיחזור, העובדים ממיינים את הפסולת האלקטרונית לפי קטגוריות לפי סוגים ודגמים שלהם. לאחר מכן, ייבחנו כל המכשירים האלקטרוניים, ואשר החלקים שעדיין פעילים יחלצו לשימוש חוזר; הם יכולים להימכר כחלקים בודדים או לשלב אותם ליצירת טלפון או מחשב חדש. הפסולת האלקטרונית שנותרה מאחור שאינה מתפקדת תישלח לעיבוד מיחזור.
כאן, פסולת אלקטרונית נזרקת למכונת גריסה עצומה ונגרסת לחתיכות זעירות, אך לפני כן עליה לעבור קודם כל תהליך שנקרא De-manufacturing, המתייחס לפעולת פירוק מוצר לרכיבים. הליך זה נועד להסיר את כל החומרים שעלולים להיות מסוכנים במכשירים אלקטרוניים שיהרסו את המכונה או יזהמו את הסביבה לאחר השלכתם למזבלות. לדוגמה, הטונר שניתן למצוא במכונת צילום הוא דליק ונפיץ ביותר, ובהחלט מסוגל לפוצץ את ציוד העיבוד אם הוא ייגרס, בהתחשב בכך שכל כך הרבה דברים יכולים לשמש כמקורות דלק, כמו פלסטיק. תהליך זה הינו בעל חשיבות עליונה וחייב להתבצע על ידי עובדים מיומנים.
לאחר גריסה של הפסולת, מתכות, החלקים היקרים שהופכים את מיחזור הפסולת האלקטרונית לתעשייה רווחית, יופרדו. שלא כמו התהליכים הקודמים, תהליך זה אינו דורש מיון ידני. מגנט ענק ימשוך קודם כל את כל החומרים המתכתיים, כמו ברזל ופלדה, שיש להם רגישות גבוהה למגנטיזציה. לאחר מכן, עיבוד מכני נוסף מפריד בין מתכות וסגסוגות אחרות בהתבסס על חוק פיזיקלי שנקרא אדי זרם, שבו חומרים מתכתיים, חומרים שנמשכים חלש למגנטים יוקפצו משם כאשר זרם חשמלי מושרה על ידי שדה מגנטי מתחלף עם כוח דחייה, בעוד חומרים לא מגנטיים אחרים, כמו פלסטיק, פשוט ימשיכו ללכת.
לאחר מכן, הפסולת מופרדת במים. בשלב זה, כמעט כל מה שנשאר הוא חומרים לא מגנטיים; הם יעברו דרך מכונה נוספת מלאה במים, שבה יזרמו חומרים בעלי צפיפות יחסית נמוכה, בעיקר פלסטיק, בעוד חומרים אחרים, כמו זכוכית, ישקעו. לבסוף, לפני מכירת חומרים ממוחזרים, יש לבדוק אם נותרו חומרים יקרי ערך דבוקים לפלסטיק.
האתגרים במיחזור פסולת אלקטרונית בעולם
רק 17.4% מהפסולת האלקטרונית המתועדת מוחזרה בשנת 2019, על פי האתר סטטיסטה. ניתן לייחס זאת חלקית לעובדה שמוצרים אלקטרוניים רבים כיום אינם מיועדים למיחזור. הסמארטפונים הופכים קלים ורזים יותר, והסוללות שלהם כבר לא ניתנות להסרה, מה שהופך את המיחזור להרבה יותר קשה ודורש עבודה. מיון ידני מחייב את העובדים להיחשף כל הזמן לחומרים רעילים, אם כי ברמה נמוכה, לאורך תקופה ארוכה, בעוד שהמכשירים האלקטרוניים הקשים למיחזור דורשים מתקנים ומפעלים חדישים כל הזמן את בשביל שמכונות יעמדו בקצב הטכנולוגיה המשתנה, מה שמוריד את התמריץ לעסקים למחזר פסולת אלקטרונית שכבר קשה לפירוק.
בעיה נוספת איתה מתמודדת תעשיית המיחזור היא שכיום ניתן למחזר רק 10 מתוך 60 יסודות כימיים הנמצאים בפסולת אלקטרונית באמצעות עיבוד מכני: זהב, כסף, פלטינה, קובלט, פח, נחושת, ברזל, אלומיניום ועופרת .
מיחזור פסולת אלקטרונית לא רק מונע מחומרים רעילים לחדור לגופנו ואל הסביבה, אלא התהליך גם מפחית את ההשפעות הסביבתיות המזיקות שנוצרות כתוצאה מההפקה והכרייה של חומרים ומתכות. חוץ מזה, היתרונות הכלכליים הפוטנציאליים שניתן להפיק מהתעשייה הזו הם עצומים. הפסולת האלקטרונית שהושלכה ב-2019 לבדה הייתה שווה יותר מ-57 מיליארד דולר. עם זאת, בעיות רבות עדיין צריכות להיכבש לפני שהתעשייה תוכל למצות את מלוא הפוטנציאל שלה, כולל יצרנים ויצרנים אלקטרוניים המעצבים מוצרים ידידותיים יותר למיחזור ומחקר נוסף על עיבוד מכני במחזור של שאר היסודות הכימיים.