ב-14 באוקטובר מתקיים היום הבינלאומי הרביעי לפסולת אלקטרונית השנה, דגש מיוחד יינתן לחינוך ילדים ונוער כיצד להתמודד עם בעיית הפסולת האלקטרונית ההולכת וגוברת. פסולת אלקטרונית, נובעת ממוצרים אלקטרוניים המתקרבים לסוף “החיים השימושיים” שלהם ונזרקים. מחשבים, טלוויזיות, מכשירי וידיאו, מכשירי סטריאו, מכונות צילום ומכונות פקס הם פסולת אלקטרונית נפוצה שניתן לעשות בה שימוש חוזר, לשפץ או אפילו למחזר. פסולת אלקטרונית מסוכנת במיוחד בגלל כימיקלים רעילים שמשתחררים כאשר המכשיר נקבר.
הוויכוח המתמשך כיצד להיפטר בצורה היעילה ביותר של מוצרי אלקטרוניקה משומשים ולא רצויים הפך לנושא מרכזי, במיוחד עם הכמות הגוברת של פסולת אלקטרונית. בשל ההתקדמות הטכנולוגית המהירה, מכשירים אלקטרוניים רבים שעדיין מתפקדים נחשבים מיושנים, מה שמוביל לכמות מוגזמת של פסולת אלקטרונית שנמצאת במזבלות.
פסולת אלקטרונית וחומרים רעילים
רוב המוצרים האלקטרוניים מכילים חומרים כמו חומר לריל, קדמיום, כספית ועופרת המהווים איומים רציניים על הקרקע, המים, האוויר ובעלי החיים בסביבה.
ליתר דיוק, כאשר פסולת אלקטרונית נקברת במזבלה, החומרים הרעילים מתמוססים לבוצה שמחלחלת בתחתית המזבלה. עקבות אלה של חומרים רעילים שוקעים באדמה מתחת למזבלה. תהליך זה ידוע בשם שטיפה. הבעיה מתעוררת כאשר כמויות אדירות של פסולת אלקטרונית גורמות לבריכות מומסות רעילות גדולות אשר מזהמות בסופו של דבר את מי התהום ואת מקורות המים המתוקים בסביבה.
זה, שוב, מהווה איומים מזיקים לחיות הבר הסמוכות, וגורם להם לחלות מעופרת, ארסן, קדמיום והרעלות מתכות אחרות. בשנת 2019, העולם ייצר שיא של 59 מיליון טונות של פסולת אלקטרונית, לעומת 48.5 מיליון טון בשנת 2018, על פי דו”ח של האו”ם. מתוך זה, פחות מ-20% ממוחזרים. בקצב הזה, האו”ם מעריך שנוכל להגיע ל-120 מיליון טונות של גרוטאות אלקטרוניות עד שנת 2050. נפח זה של פסולת אלקטרונית יהווה איומים מזיקים על הסביבה המזהמים נהרות, אגמים וימים, וגם ישחרר גזים רעילים לאטמוספירה.
מה זה "התיישנות מתוכננת"?
התיישנות מתוכננת או מתוכנתת מתייחסת לקיצור מכוון של תוחלת החיים של מוצרים אלקטרוניים על ידי היצרן על מנת להפיץ צריכה חדשה.
בתחילת מרץ, האיחוד האירופי פרסם את תוכנית הפעולה שלו לכלכלה מעגלית המחייבת את היצרנים לייצר מוצרים שמחזיקים מעמד זמן רב יותר וקלים יותר לתיקון, שימוש ומיחזור. התוכנית, שנכנסה לתוקף בשנת 2021, היא חלק מיעדי האיחוד האירופי להפוך לכלכלה ניטרלית אקלימית עד 2050, כפי שמתואר בהסכם הירוק החדש שלה.
היתרונות של מיחזור פסולת טכנולוגית
על פי דו”ח שפורסם בשנת 2019 על ידי Environmental Science & Technology, זה פי 13 יקר יותר להפיק מינרלים מאשר להחזיר אותם מפסולת טכנולוגית לייצור מכשירים חדשים. השגת מינרלים כמו פלטינה, נחושת ופלדיום היא תהליך קפדני הדורש כמויות אדירות של מים ואנרגיה. מיחזור פסולת טכנולוגית יועיל לייצור נוסף של גאדג’טים אלקטרוניים חדשים.
עם הייצור האינסופי של פסולת אלקטרונית, מדינות רבות הכירו בצורך בתהליכי מיחזור נאותים ועובדות על יישום פתרונות.
מלבד האיחוד האירופי, חלק מהמדינות יוצרות מסגרות משפטיות משלהן כדי לחזות ולמנוע התיישנות מתוכננת. שיתופי פעולה ועמותות בינלאומיות תומכות בהתקדמות זו על מנת לאפשר רשתות מיחזור גלובליות.